STORA VILLAMÄSSAN

Södra Sveriges största villamässa – har funnits i Malmö i över 20 år!

I början av mars varje år fylls Malmömässan med Stora Villamässan och Vår Trädgård. Drygt 250 utställare finns på plats under de fyra mässdagarna för att erbjuda tips, råd, idéer och produkter för trädgården och hemmet. Med andra ord fantastiska montrar fyllda av inspiration och nyheter för er besökare.

Villamässa i Malmö sedan 1995

Våren 1995 slog vi upp portarna till den första villamässan i Malmö. Då var det tapetbårder och kornblåa fat med gula citroner som var inne och alla ville ha bubbelbad. Mycket har hänt sedan dess, men intresset för hus och hem är fortfarande lika stort.

Det var i mitten på 90-talet, när den svenska inredningshypen började gro, som Numera Mässor arrangerade den första villamässan i Malmö. Succé direkt och sedan dess har det årligen kommit tiotusentals personer för att se nyheter, produkter och tjänster för ett bättre boende.

– Med vårt klimat tillbringar vi mycket tid inomhus så hög boendestandard och kvalitet är viktigt för oss. Vi har dessutom en kultur där vi gärna bjuder hem varandra, medan man i andra länder träffas ute på restaurang, säger Ulf Ottosson, vd på Numera Mässor.

Låga räntor och rot-avdrag har också drivit på viljan att investera i hus och hem.

Premiären hölls i den gamla mässhallen på Kockums varvsområde. Hallen revs hösten 2010 och den nya Malmömässan i Hyllie stod först färdig 2012.

– Men vi ville inte svika våra besökare och utställare genom att hoppa över ett år, så vi byggde upp ett jättelikt tält på Jägersros parkering. Med en yta motsvarande nio hockeyrinkar blev det den största mobila mässhall som någonsin byggts i Sverige.

Från starten var trädgård bara en mindre del i arrangemanget, men med tiden har det området växt till en egen parallell mässa.

Även besökaren har förändrats. I början var det produkter och enklare gör-det-själv-tips som stod i fokus. Idag har alla internet och hemmafixaren är mer kunnig och påläst. På mässan vill man ha en kombo av expertråd, goda affärer, inspiration och kändisar.

Framöver vill Stora Villamässan fortsätta vara den viktiga mötesplatsen i Skåne för alla som älskar hus och hem.

– Intresset för design ökar och det tar vi med oss in i framtiden. Förutom det, tror jag att miljö och hållbarhet är ett område som kommer att växa mycket. Folk har blivit mer medvetna om husets energikostnader, både för plånboken och för vår jord. Det har redan kommit en del smarta lösningar, men vi har nog bara sett början där, tror Ulf.